Vraag & Antwoord

Wat kost het?

Bij JCI betaal je typisch een bepaald lidgeld (bij JCI Leuven vastgelegd op 125 euro / jaar) alsmede een democratische bijdrage voor de events, bijvoorbeeld 50 euro voor een dagtraining met lunch, 30 euro voor een Sportdag, 130 euro voor een volledig weekend congres in Vlaanderen inclusief galadiner, om maar enkele voorbeelden te noemen. Voor trainingen kan je vaak ook nog een deel van het inschrijvingsgeld terugkrijgen via verschillende fondsen die JCI biedt. Kortom, relatief weinig geld voor heel veel return!

Hoeveel tijd ben ik kwijt?

Dit is iets wat je volledig zelf bepaald, er zijn geen verplichtingen. Echter, JCI is een vereniging van vrijwilligers voor vrijwilligers. Als je je engagement niet opneemt, hoe klein ook, betekent dat iemand anders dit in jouw plek moet doen. Hou hier dus even rekening mee, en denk even na over welk engagement je wil opnemen. Bij JCI geldt vaak: wat je erin steekt haal je er dubbel en dik uit.

Moet ik een bepaalde studiegraad hebben?

Helemaal niet! Binnen JCI Leuven zitten mensen met en zonder diploma. Iedereen heeft één gemeenschappelijk kenmerk: ze zijn allemaal gedreven om zichzelf verder te ontwikkelen als persoon!

Wat zijn de toelatingseisen?

Eigenlijk maar één toelatingseis: tussen 18 en 40 jaar jong zijn. Verder polsen we uiteraard naar je intenties, en zorgen we er ook voor dat je goed begeleid wordt met een peter en meter.

Moet ik bepaalde kwalificaties hebben?

Neen, zeker niet. JCI is juist een vereniging om zaken bij te leren, zowel op sociaal als op domeinkundig vlak.

Hoe komt het dat ik zo weinig hoor van JCI?

Over JCI wordt wel eens gezegd dat het het best bewaarde geheim is, en dat is jammer genoeg vaak het geval. Zeker op gebied van naamsbekendheid kunnen we nog heel wat stappen maken. De beste manier is zeker mond-op-mondreclame.

Is JCI een serviceclub?

Neen, JCI is zeker geen serviceclub. Wij doen meer dan enkel sociaal engagement. Bekijk JCI als een zandbak waarin je allerlei zaken kan uitproberen, ondertussen (inter)nationaal mensen leert kennen en ook nog kan netwerken – professioneel en niet-professioneel. Veel breder dus dan een serviceclub. Ook hebben wij geen strenge toelatingseisen, maar wel een leeftijdsgrens. Deze is 40 jaar jong.

Is JCI een businessclub?

Neen, JCI is zeker geen businessclub. Business & Netwerking is wel één van de 4 pijlers (naast ‘individu’, ‘internationalisme’ en ‘gemeenschap’), wat wil zeggen dat we ons ook op het (leren) ondernemen focussen. Uiteraard is JCI, net als elke andere vereniging, een netwerk van mensen die elkaar kennen en iets voor elkaar kunnen betekenen. Echter, als je bij JCI komt om hieruit in eerste instantie een hoger zakencijfer te kunnen halen, dan is dit misschien niet de beste vereniging voor jou.

Volgt JCI een bepaald geloof?

Neen, JCI is geloofsneutraal. Bij ons is elke godsdienst welkom en wordt iedereen gerespecteerd.

Is JCI verbonden aan een politieke partij?

‘Oh no!’ JCI heeft niets met politiek te maken. Anderzijds zijn er een heleboel ‘best practices’ en structuren uit de politieke wereld die ook in onze vereniging voorkomen, denk maar aan het stemmen, beleidsplan, mandaat, … Maar is dat niet zo in elke goedwerkende vereniging?

Is JCI de plek waar ik een lief zal vinden?

Moelijk te beantwoorden. Bij JCI zitten vele jonge mensen, velen met een partner en kinderen, anderen zonder partner. Uiteraard is de kans groter om bij ons een leuk persoon te leren kennen dan wanneer je bijvoorbeeld op de bus staat te wachten. Je komt immers in contact met ontzettend veel positief ingesteld mensen.

Is je interesse gewekt, maar heb je nog vragen waarop je niet meteen het antwoord vindt? Stel ze gerust aan onze ledenbegeleider.